Příkrmy
Začínáme!!!!!
Dnes je nový zvyk, zavádět příkrmy už ve 4. měsíci, vlastně nechápu proč a přiznám se, že jsem si o tom ani nic moc nezjišťovala, byla jsem od začátku rozhodnutá začít v 6. měsíci. Zajímám se spíš o ajurvédu, čínskou medicínu, makrobiotiku a u těch je praxe trochu jiná.
Jde o to, dítě co nejdéle uchránit před zpracovanou stravou a kojit, dokud to jde a nejlépe tedy do prvních zubů, které značí, že je trávící trakt připraven i na něco jiného než mateřské mléko.
Hraje zde roli hlavně slezina, která se velmi jednoduše oslabí. Mateřské mléko je pro ni přirozeně sladké, teplé a stravitelné, proto ji posiluje, dále se tedy pokračuje mrkvičkou, batátem, dýní nebo třeba i rýží. To jsou všechno potraviny, které jsou pro slezinu pochoutkou a posiluje se tak celé trávení miminka.
Velká nemocnost u dětí potom vzniká právě proto, že se pokazí jídelníček. Zařadí se jogurty, které přivádí chlad a vlhko ke slezině, v dobré víře děti dostávají i mnoho čerstvého ovoce nebo zeleniny a ty jsou hlavně v chladném počasí nevhodné, nehledě na to, že syrová zelenina je těžko stravitelná. Někdo by se hádal, že pro vitamíny je důležitá i čerstvost, ale není to tak černobílé,mnohdy se z vařeného kousku zeleniny využije více než ze syrového právě proto, že si s ním tělo lépe poradí. Když má potom dítě dva jogurty za den, banán a rajče, k tomu sýr s kouskem bílého pečiva a navrch nějakou tu sladkost, tak na sebe nějaká viróza nenechá dlouho čekat a to hlavně v zimním období.
Některé děti mají zuby už třeba ve 4. měsíci, znám dvě takové, takže možná připravené jsou, nevím...
U nás se ještě žádný zub neobjevil a původně jsem na něj chtěla čekat, ale malá už se začala natahovat po našem jídle, po hrnečcích, dělá pusinkou pohyby jakoby jedla a smutně na nás kouká kdykoliv jíme, takže začneme na konci 6. měsíce jak se sluší a patří. První přijde na řadu mrkev a potom batát, jak budeme přesně pokračovat dál nevím, ale jídelníček malého miminka může obsahovat mrkev, batáty, zelený hrášek, brokolici, dýni, brambor, rýži, postupně i jáhly, pohanku, krupičku, jablíčka, meruňky...v další fázi i červenou čočku, zelené fazolky, kedluben, samozřejmě bez soli, cukru a koření, vše vařené.
Může se přidat i maso, ale to v našem případě bude až později z důvodu energie, kterou maso má. Maso přináší aktivitu, agresi a malé děti jsou dostatečně horké a aktivní, pokud jsou ještě i stále kojeny, nevidím důvod, ho vůbec do roka dávat, ve východních medicínách dokonce do třech let. Vím, že tohle je kontroverzní názor, ale jsou to jen mé pocity a intuice, zda se s tím někdo ztotožní nebo ne, je už individuální.
A jak tedy nepokazit stravu v pozdějším věku?
Neučit dítě hned na jogurty, dá se vyrobit tapiokový puding, kaše (jáhlové, pohankové, rýžové, ovesné), z ovoce dělat čerstvé kompoty (povařené jablíčko s hruškou, rybízem...), používat luštěniny do polévek, na pomazánky, přidávat tepelně upravenou zeleninu ke každému obědu, ideálně i večeři, mixovat polévky, ve kterých se schová i to, co dítě případně odmítá jíst. Dělat rostlinná mléka, používat různé obiloviny, málo sladit případně melasou, medem apod. Maso používat kvalitní, nejlépe z farem a domácích chovů, nepřehánět to s mléčnými výrobky, případně zkusit i kozí.
Komentáře
Okomentovat