Slaďoučká polévka
Dnes vám přináším pouze rychlý fotorecept, který je podle mě a řekla bych, že i podle čínské medicíny naprosto ideální pro posílení sleziny, zahřátí, dodání vlákniny a energie. Je to sice takový spíš podzimní recept, tím jakou má chuť a barvy, ale i když je venku letos krásně už od dubna, tak doma mi bývá chladno, a tak nepohrdnu teplou polévkou ať už na oběd nebo i snídani. Upozorňuji, že je chuťově velmi sladká, proto si ji nedělejte, když sladkou chuť nemáte rádi u něčeho,co by mělo být slané :D Případně zjemněte smetanou...
Vařeno od oka, nemám přesné gramáže, takto mi to na papírku dala napsané mamka, takže jsem vařila :D
1) Šalotku (4 ks) nebo cibuli(2 ks) si nakrájíme na kostičky a dáme osmahnout na ghí nebo rostlinném oleji.
2) Když se šalotka lehce osmaží, přidáme kořenovou zeleninu, zde asi 5 ks mrkve a 2 ks petržel, opět orestujeme.
5) Zalijete vše horkou vodou nebo vývarem a přidáte i pytlíček s kořením.
6) Až bude zelenina měkká, rozmixujete. ( Můžete přidat na zjemnění rostlinou smetanu nebo klasickou. Případně kokosovou pokud máte opravdu rádi sladké chutě). V tuto chvíli také osolíte a mírně opepříte. Kdo by si chtěl zjemnit chuť až na talíři, přidá si lžíci zakysané smetany před konzumací.
V čínské medicíně se říká, že má být jídlo každý den čerstvé. Hlavně to platí u zeleninových jídel. (maso a luštěniny se můžou jíst cca tři dny, když je dobře uskladníte a ohříváte si vždy jen potřebné množství). V dnešní době je to ale někdy složité, a když uvaříte plný hrnec polévky, tak je jasné, že ji minimálně dva dny budete jíst. Doporučuji tedy neohřívat pokaždé celý hrnec polévky ale odebrat si do menšího jen množství, které chceme jíst a vždy si nahoru přidat něco zeleného a čerstvého. Já jsem ji druhý den jedla s pažitkou na snídani a ještě na večeři s bazalkou a zakysanou smetanou.
Dobrou chuť
Vařeno od oka, nemám přesné gramáže, takto mi to na papírku dala napsané mamka, takže jsem vařila :D
1) Šalotku (4 ks) nebo cibuli(2 ks) si nakrájíme na kostičky a dáme osmahnout na ghí nebo rostlinném oleji.
2) Když se šalotka lehce osmaží, přidáme kořenovou zeleninu, zde asi 5 ks mrkve a 2 ks petržel, opět orestujeme.
3) Přidáme na kostičky nakrájený jeden batát (měla jsem velký skoro 1 kg.) Orestujeme...
4) Připravíme si do sítka nebo gázy koření (bobkový list, tymián, nové koření a jednu skořici) Pokud nemáte čerstvý tymián, můžete přidat přímo do polévky trochu sušeného, který promnete v prstech nebo hmoždíři aby se uvolnila vůně.
5) Zalijete vše horkou vodou nebo vývarem a přidáte i pytlíček s kořením.
6) Až bude zelenina měkká, rozmixujete. ( Můžete přidat na zjemnění rostlinou smetanu nebo klasickou. Případně kokosovou pokud máte opravdu rádi sladké chutě). V tuto chvíli také osolíte a mírně opepříte. Kdo by si chtěl zjemnit chuť až na talíři, přidá si lžíci zakysané smetany před konzumací.
7) Během vaření polévky se vám vařila také nějaká čočka, vynikající je tato černá beluga a tu přimícháte už bez mixování do polévky.
8) Podáváte s čerstvou petrželkou a třeba již zmiňovanou zakysanou smetanou
V čínské medicíně se říká, že má být jídlo každý den čerstvé. Hlavně to platí u zeleninových jídel. (maso a luštěniny se můžou jíst cca tři dny, když je dobře uskladníte a ohříváte si vždy jen potřebné množství). V dnešní době je to ale někdy složité, a když uvaříte plný hrnec polévky, tak je jasné, že ji minimálně dva dny budete jíst. Doporučuji tedy neohřívat pokaždé celý hrnec polévky ale odebrat si do menšího jen množství, které chceme jíst a vždy si nahoru přidat něco zeleného a čerstvého. Já jsem ji druhý den jedla s pažitkou na snídani a ještě na večeři s bazalkou a zakysanou smetanou.
Dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat