Bio bedýnka
Tak jsem se odhodlala ke koupi své první bedýnky s bio zeleninou a
ovocem. U nás na Zlínsku funguje tato bedýnková služba také ale má do března
pozastavenou činnost, protože jsou nejspíš ještě menší a nezavedení a nemají
tak možnost dovážet zeleninu i v zimních měsících. Zabrousila jsem tedy na
stránky svetbedynek.cz, kde fungují celoročně, ale do našich končin nedováží
maso a mléčné výrobky. Mě osobně to nijak netrápí, ale ráda bych naučila zbytek
rodiny jíst maso alespoň z těchto zdrojů.
Ale teď už k bedýnkám. Váhala
jsem mezi bio a farmářskou bedýnkou. Bio produkty jsou obecně velmi drahé a
cena je mnohdy dvojnásobná nebo i více. Když se nad tím však nebudete zamýšlet
jen z omezeného pohledu, že kg jablek stojí 60 a v supermarketu třeba jen 30,
pórek 50 a v supermarketu 20 ale zohledníte vše, co farmář musí udělat, aby bez
hnojiv a pesticidů vypěstoval takové množství zeleniny, aby se uživil, tak už
za tím neuvidíte pouze to drahé jablíčko ale také práci, stroje, úpravu půdy,
neinvazivní opatření proti škůdcům (což je velmi náročné: D) atd. Farmářské
výrobky nejsou omezovány v použití hnojiv a chemickém opatření proti škůdcům,
jejich jediná podmínka je, že musí být místní, tedy z ČR. Stejně tak u bio masa
a mléčných výrobků musí samotné prostřední pro zvířata vypadat pomalu lépe než
váš vlastní obývák, a tak je prostě cena, jaká je.
Co tedy mám za 800 korun?
Základní malá bedýnka stála
350 kč a bylo v ní 1 kg brambor, 1 kg mrkve, 0,5 kg cibule, citrony a dýně.
Navíc jsem si přidala jablka 2kg, 1kg červená řepa, 1ks pórek, pytlíček čerstvé
kurkumy, 1ks kedluben. Z toho 150 korun doprava. Takže zelenina, kterou zde vidíte, stála 650
korun.
I na mě je to drahé, takže
chápu, že někoho odrazuje právě cena ale v tom případě, že váháte kvůli ceně,
tak bych vyzkoušela i bedýnku farmářskou. Určitě se mezi těmito farmáři taky
najdou poctiví a tím, že je budeme podporovat místo dovozu ze všech různých
zemí, můžou mít alespoň šanci být opravdu poctivějšími a nešidit to jen kvůli
zisku. Dobrým tipem by bylo podporovat přímo nějakého farmáře ve vašem okolí,
ke kterému byste jezdili osobně, znali ho a viděli, jak pěstuje. Já u nás ale
ještě nikoho s touto možností neobjevila.
Už se samozřejmě těším, až si u
svého domečku obklopeného lesy vypěstuji svoji vlastní zeleninu. Ale té asi
nikdy nebudu mít tolik, abych ji uskladnila na celou zimu, a musím vydržet, až
se zrekonstruuje a nebudou mi na zahrádku padat tašky ze střechy, cihly,
omítka, jezdit bagry a tak různě. Bohužel nežijeme ani v moc úrodné oblasti a
daří se tady tak maximálně bramborám, řepě, cibuli a česneku, proto jsem za
tyto možnosti nákupu ráda. A kdy jindy už by měl člověk pořádně začít přemýšlet
nad svou stravou, když ne v období očekávání člena rodiny, kterého budou
všichni zbožňovat víc než sami sebe…?
Komentáře
Okomentovat